Kenevir hasadı başladı
Amasya’da devlet kontrolünde yürütülen kenevir üretimi, bu yıl rekor düzeye ulaştı. Gökhöyük Tarım İşletmesi’nde düzenlenen “Kenevir Hasadı Tarla Günü” etkinliğiyle başlayan hasat sezonunda, üretim alanı son beş yılda 20 kat artarak 852 dekara çıktı.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Amasya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile TİGEM Gökhöyük Tarım İşletmesi iş birliğinde düzenlenen etkinliğe, Amasya Valisi Önder Bakan, AK Parti Amasya İl Başkanı Av. Galip Uzun, kurum temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Amasya Valisi Önder Bakan, kenevirin Türkiye tarımı için stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekerek, “Amasya’mız, verimli toprakları ve gelişen tarım politikalarıyla birçok alanda öncü olmuştur. Bugün ise, sanayiye entegre, katma değeri yüksek tarımsal ürünlerden biri olan kenevirle bu başarıyı daha da ileriye taşıyoruz” dedi.
Doğaya dost, sanayiye güçlü katkı
Kenevirin çevre dostu yapısına değinen Vali Bakan, “Kenevir, toprağı yormaması, su ihtiyacının az olması ve karbondioksit emilimi yüksekliğiyle doğa dostu bir bitkidir. Kısacası kenevir hem çiftçimizin yüzünü güldürür hem de çevremizi korur” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin kenevir merkezi Amasya
2016’da yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte aralarında Amasya’nın da bulunduğu 21 ilde yeniden başlatılan kenevir üretimi, kentte kısa sürede büyük gelişme gösterdi.
Vali Bakan, “Amasya’mız kenevir üretiminde önemli bir merkez haline geldi. 2019 yılında 40 dekar olan üretim alanı bu yıl 852 dekara ulaştı. Geçtiğimiz yıl 296 ton kenevir tohumu üretimiyle ülkemizde ilk sırada yer aldık,” dedi.
Çiftçilerin ilgisi memnuniyet verici
Hasat verilerinin umut verici olduğunu vurgulayan Vali Bakan, “Gerek verim açısından gerekse çiftçilerimizin ilgisi açısından son derece memnuniyet verici bir tabloyla karşı karşıyayız. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu başarıyı sürdürüp ülke ekonomimize katkımızı artıracağız. Emeği geçen tüm kurumlarımıza, akademisyenlerimize ve girişimcilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Haber: Sinan HARMANCI